sobota, 24 listopada 2012

Kurczak w kremie balsamicznym z pomidorami, ogórkiem i czerwoną cebulą

Kurczak, to rodzaj mięsa, który jest nam bliski chyba w każdej odsłonie od gotowanego rosołu przez galantyny, grillowane szaszłyki,  do pieczonego faszerowanego na różne sposoby, serwowanego
w całości czy w ćwiartkach z pieczarkami. Ja chciałbym przedstawić go w innej formie, a zarazem smacznej. Przepis prosty, a ciekawy, nie pracochłonny, taka sałatka-alternatywa na ostatkowy wieczór.

  • Pierś kurczaka
  • Duży dojrzały pomidor
  • Cebula czerwona(połowa)
  • Ząbek czosnku(opcjonalnie)
  • Dwa grube plastry ogórka
  • bagietka(ja użyłem korzennej)
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek
  • Krem balsamiczny(może być gotowy)
  • (Ocet balsamiczny 150g jak nie mamy kremu balsamicznego)
  • Sól, grubo mielony pieprz, cukier

 Przygotowujemy krem balsamiczny: cztery łyżki cukru karmelizujemy na patelni(ma być brązowy, uważajcie aby go nie przypalić) dolewamy pół szklanki octu balsamicznego(ocet parując ma nieprzyjemny zapach włączcie wyciąg w okapie)
i odparowujemy nie za bardzo tak aby był gęsty i karmel się rozpuścił, studzimy. 

  Kurczaka kroimy po skosie w plastry, solimy, pieprzymy i smarujemy kremem balsamicznym odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Tak zabejcowanego kuraka smażymy lub grillujemy na niewielkiej ilości tłuszczu będzie miał ciemny przypalony kolor nie przejmujcie się taki ma być(ale tez go nie spalcie;p).
  Umytego pomidora kroimy w równe plastry i przekładamy kurczakiem. Czerwoną cebule
i czosnek kroimy cienko w pół talarki, posypujemy nimi naszego kurczaka i pomidory, plastry ogórka kroimy w ćwiartki i układamy obok wszystko delikatnie solimy i pieprzymy na koniec polewamy oliwą z oliwek, podajemy z bagietką.

  Krem balsamiczny ma wiele zastosowań w kuchni można go używać jako sosu do sałat, jako dodatku do mięs czy do dekorowania dań.
  Jak ktoś nie lubi intensywnego smaku świeżego czosnku można go po prostu pominąć.
Sałatka doskonale komponuje się z różowym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz