niedziela, 13 lipca 2014

Crostini w trzech odsłonach, na finały Mundialu i nie tylko

  Crostini to małe kromeczki tostowanego pieczywa z różnymi dodatkami. Idealna przekąska na imprezę, nasiadówkę, czy finały mistrzostw świata:) Skoro mundial to proponuje crostini w trzech smakach. Śródziemnomorskie z pikantnym salami, pomidorem, czosnkiem, prosciutto i bazylią. Azjatyckie z wołowiną, imbirem, chilli, kapustą pekińską i cebulą. Rybne z pastą z wędzonych szprotek, ogórkiem kiszonym i koperkiem. Taka mała kulinarna podróż specjalnie na Finały Mistrzostw Świata.

Crostini w trzech odsłonach, na finały Mundialu i nie tylko


Na około 25-30 crostini:

4-5 chlebków typu ciabatta

Śródziemnomorskie:
  • Salami pepperoni 10 plasterków
  • Duży dojrzały pomidor
  • Łyżka posiekanej bazylii
  • 3-4 plastry prosciutto
  • Ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Azjatyckie:

  • 150-200 g wołowiny z udźca
  • Łyżeczka posiekanego imbiru
  • Łyżeczka posiekanego czosnku
  • Łyżka posiekanej cebuli
  • Papryczka chilli
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • Spora garść siekanej kapusty pekińskiej
  • Sos sojowy
  • Łyżka ketchupu
  • Łyżeczka octu
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżka oleju

 Bałtyckie:

  • 200g szprotek
  • Pół posiekanej białej cebuli
  • Posiekany ogórek konserwowy
  • Łyżka majonezu
  • Łyżeczka ostrej musztardy
  • Koperek kilka gałązek
  • Jeden cały korniszon
  • Kilka kaparów


  Pieczywo kroimy na kromki, układamy na blachę do pieczenia i delikatnie polewamy oliwą z oliwek (kilka kropel na każdą kromkę). Tak przygotowane pieczywo zostawiamy do pieczenia. Teraz przygotowujemy farsze.

  Do crostini śródziemnomorskich przygotowujemy: pomidora (kroimy w drobną kostkę, można wyjąć gniazda nasienne), siekamy czosnek, bazylie i drobno kroimy prosciutto. Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. 

  Do azjatyckich kroimy wołowinę w cienkie małe paseczki, pół papryczki siekamy, pół kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju, smażymy wołowinę na dużym ogniu często mieszając, po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, cebulę, chilli. Cały czas smażymy mieszając, po minucie dokładamy kapustę pekińską, sos sojowy, miód, ocet, ketchup, chwilę smażymy nie długo tak by kapusta była chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

  Do rybnych przekąsek należy zrobić pastę. Od szprotek odrywamy łby i ogony. Do miski wrzucamy rybki, majonez, musztardę i widelcem ucieramy na gładką masę, dodajemy siekanego ogórka i cebulę. Wszystko razem mieszamy i gotowy farsz. Całego ogórka kroimy w plasterki.

  Gdy farsze są ogarnięte wrzucamy pieczywo do rozgrzanego do 180'C piekarnika na jakieś 5-6 minut by się zrumieniły. Można je przekręcić w międzyczasie, by z obu stron były równo przypieczone. Zabieramy się za nakładanie farszu.
 
  Śródziemnomorskie. Po wyjęciu grzanek kładziemy na nie salami po plasterku, następnie nakładamy łyżką odrobinę farszu. Dekorujemy odrobiną świeżej bazylii lub tymianku jak mamy.
  Azjatyckie. na grzanki nakładamy trochę przesmażonej wołowiny z kapustą , dekorujemy plasterkiem chilli i listkiem świeżej kolendry 
  Bałtyckie. Na kromeczki nakładamy trochę pasty rybnej, na nią plasterek korniszona, odrobina kopru i kapar. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz