poniedziałek, 15 września 2014

Farfalle z indykiem i kolorowymi warzywami

  Dawno nic nie było nowego, to przez bardzo napięty grafik. Dzieciak rośnie ja czasu wolnego mam coraz mniej, ale jeść trzeba i to nie byle jak. Dziś proponuje kokardki z warzywami końca lata. Papryka, pomidory, cukinia, czosnek, no prawie jak leczo ale bardziej świeżo chrupko i w śródziemnomorskim klimacie. Do warzyw potrzeba również mięsa polecam indyka, ja użyłem mielonego indyka, pasuje wyśmienicie. Czas przygotowania jest błyskawiczny, a smak bardzo letni.

Farfalle z indykiem i kolorowymi warzywami 



Dla 4-5 osób

  • Paczka makaronu Farfalle 500g
  • Jedna średnia cukinia
  • Dwa średnie pomidory
  • Jedna czerwona papryka
  • Spora garść zielonych oliwek
  • Pół kilograma mielonego indyka (zmielcie sami wiecie co jecie)
  • Dwa ząbki czosnku
  • Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • Szczypta oregano i tymianku (jak macie świeże zioła to bajka)
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Parmezan
  • Sól, pieprz
  
   Czosnek obieramy i siekamy. Umyte warzywa kroimy w grubą kostkę, oliwki zostawiamy całe ;)  Gotujemy osoloną wodę na kluski. Na patelni z powłoką nieprzywierającą na łyżce oliwy przesmażamy mielonego indyka, mieszamy co jakiś czas, gdy gotowy przekładamy do jakiejś miski czy talerza. Na tej samej patelni dolewamy oliwę i wrzucamy czosnek , po chwili dokładamy cukinię, smażymy ją na dużym ogniu cały czas mieszając, po jakiś 3-4 minutach dodajemy paprykę, pomidory, mieszamy i dalej gotujemy.


Po krótkim czasie wrzucamy oliwki, przesmażonego indyka, zioła i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy pół szklanki wody mieszamy i gotujemy razem przez pięć minut. Farfalle gotujemy al dente, cedzimy i łączymy z połową sosu. Resztę sosu polewamy na rozłożone na talerzach porcje. Na koniec można posypać parmezanem, wszystko wygląda kolorowo i smakuje znakomicie.


 !!Samacznego!!


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz