Dawno nic nie było nowego, to przez bardzo napięty grafik. Dzieciak rośnie ja czasu wolnego mam coraz mniej, ale jeść trzeba i to nie byle jak. Dziś proponuje kokardki z warzywami końca lata. Papryka, pomidory, cukinia, czosnek, no prawie jak leczo ale bardziej świeżo chrupko i w śródziemnomorskim klimacie. Do warzyw potrzeba również mięsa polecam indyka, ja użyłem mielonego indyka, pasuje wyśmienicie. Czas przygotowania jest błyskawiczny, a smak bardzo letni.
Farfalle z indykiem i kolorowymi warzywami
Dla 4-5 osób
- Paczka makaronu Farfalle 500g
- Jedna średnia cukinia
- Dwa średnie pomidory
- Jedna czerwona papryka
- Spora garść zielonych oliwek
- Pół kilograma mielonego indyka (zmielcie sami wiecie co jecie)
- Dwa ząbki czosnku
- Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- Szczypta oregano i tymianku (jak macie świeże zioła to bajka)
- Dwie łyżki oliwy z oliwek
- Parmezan
- Sól, pieprz
Czosnek obieramy i siekamy. Umyte warzywa kroimy w grubą kostkę, oliwki zostawiamy całe ;) Gotujemy osoloną wodę na kluski. Na patelni z powłoką nieprzywierającą na łyżce oliwy przesmażamy mielonego indyka, mieszamy co jakiś czas, gdy gotowy przekładamy do jakiejś miski czy talerza. Na tej samej patelni dolewamy oliwę i wrzucamy czosnek , po chwili dokładamy cukinię, smażymy ją na dużym ogniu cały czas mieszając, po jakiś 3-4 minutach dodajemy paprykę, pomidory, mieszamy i dalej gotujemy.
Po krótkim czasie wrzucamy oliwki, przesmażonego indyka, zioła i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy pół szklanki wody mieszamy i gotujemy razem przez pięć minut. Farfalle gotujemy al dente, cedzimy i łączymy z połową sosu. Resztę sosu polewamy na rozłożone na talerzach porcje. Na koniec można posypać parmezanem, wszystko wygląda kolorowo i smakuje znakomicie.
!!Samacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz