środa, 19 marca 2014

Szybki pasztet z pieczonych wątróbek drobiowych, nisko tłuszczowy, pełno smakowy.

  Zamiast zajadać kupne pasztety polecam zrobić samemu jeden pyszny domowy. Bez chemicznych dodatków, w jakieś 30 minut gotowy do spożycia na chlebie, bułeczce, czy z czym tam lubicie. Smaczna przekąska, taka prosta drobiowa wątrobianka bez tłuszczu, za to pełna smaku.

Szybki pasztet z pieczonych wątróbek drobiowych, nisko tłuszczowy, pełno smakowy.

Kowalski Gotuje


Kowalski Gotuje 

Dla 3-4 osób

  • Wątróbka drobiowa 400g
  • Duża cebula
  • Magi
  • Majeranek
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Odrobina przegotowanej wody






  Wątróbki myjemy, odcinamy zbędne żyłki i ewentualne zielono-żółte przebarwienia od żółci. Cebulę obieramy i kroimy dość grubo. Na blachę układamy papier do pieczenia, na niego układamy wątróbki posypujemy je cebulą, pieprzem i majerankiem. Nie sólcie bo wątróbki zrobią się bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C i pieczemy w nim wątróbki przez około 20-30 minut (zależy jak lubicie wypieczone i czy pasztet ma być lekko różowy wtedy pieczcie krócej, jeśli nie dłużej).
  Upieczone wątróbki z cebulą przerzucamy do miski doprawiamy solą , gałką, magi i blendujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste to podlejcie odrobiną przegotowanej wody. Tak przygotowany kremowy pasztecik jest gotowy do jedzenia. Polecam ogórki kiszone jako dodatek. Można jeść na ciepło i zimno.

Kowalski Gotuje

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz