poniedziałek, 3 lutego 2014

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z czosnkiem

  Kluski są dobre na wszystko jak mawia moja głodna żona... Dziś dziwna zachcianka (kobietom w ciąży się nie odmawia) na szpinak, no to zrobiłem to co lubi najbardziej czyli tagliatelle z kremowym sosem i świeżym szpinakiem. Delikatny kurczak pasuje tu jak ulał więc przepis dodaje dla spragnionych smacznej włoskiej kuchni w polskim domu.

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z czosnkiem

Kowalski Gotuje



Kowalski Gotuje
Na 3-4 porcje:
  • 400 g dobrego makaronu tagliatelle (przepis na  domowy makaron)
  • Około 300g piersi z kurczaka
  • 150g (paczka) świeżego szpinaku
  • Śmietanka 30% około 300ml (lub łaciata 18%)
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • Pół posiekanej cebuli
  • Łyżka soku z cytryny (wyciśnięta ćwiartka)
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Twardy ser typu parmezan to posypania (lub inny twardy aromatyczny ser)
  • Sól, pieprz





  Gotujemy makaron w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka myjemy suszymy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Myjemy i suszymy szpinak, może mieć piach więc lepiej to zróbcie. Rozgrzewamy dużą patelnie lub rondel i na oliwie smażymy kurczaka na rumianu z każdej strony. Gdy jest obsmażony dodajemy czosnek i cebulę chwilę smażymy i dodajemy szpinak. Smażymy i mieszamy, gdy szpinak zacznie się kurczyć dodajemy sok z cytryny, śmietankę i redukujemy. Po jakiś 5 minutach sos powinien być dość gęsty (nie za bardzo go redukujcie) doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.


Kowalski Gotuje
 
  Makaron można wymieszać z sosem lub na tagliatelle polać sos, wszystko posypujemy tartym serem i delektujemy się w zaciszu domowego ogniska ;)    

Kowalski Gotuje
  Przepis jest naprawdę szybki i nie wymaga wysiłku. Sos można podawać z innymi rodzajami makaronów. Doskonale pasuje (opcja bez kurczaka w sosie) jako dodatek do grillowanego lub pieczonego drobiu.











17 komentarzy:

  1. Pyszne. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam:) robiłam według Twojego przepisu:) przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szacuneczek ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Dodałam do sosu jeszcze pomidory suszone, trochę parmezanu i gałkę muszkatołową i nie mogę przestać się zachwycać tym prostym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że cię zainspirowało, bo w kuchni najważniejsza jest radość z gotowania i nieskończona liczba kombinacji smakowych.

      Usuń
  5. Najlepsze na świecie ��

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu jakis prosty ale I fajny przepis na danie z kurczakiem. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis super. Tylko parmezan jest serem z mleka niepasteryzowanego, więc nie bardzo w ciąży...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuje, że zjedzenie parmezanu nie wywoła u ciebie skutków ubocznych, przez lata pito mleko niepasteryzowane ludzie żyli długo i szczęśliwie. Jest na to remedium, nie dodawaj parmezanu jak się boisz:) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ależ tu są pyszności, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co ma tam zgęstnieć? Sama 18% śmietana? I jeszcze cytryna do tego żeby się chyba smietama ścięła. Daje się serek topiony śmietankowy żeby była dobra konsystencja ,a tak na marginesie od kiedy czosnek dajemy w trakcie smażenia fileta ,z mojego doświadczenia dajemy go przed kurczakiem na oliwę, no ale widzę że ludziom to smakuje,ale chyba tym co smaku nie mają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz chujowe doświadczenia, czytać też nie umiesz, śmietanka to nie śmietana, gęstnieje idealnie, nie sie nie zważy, sos jest wspaniale kremowy, a serek to możesz dodac na kanapki. Czosnek dodajesz po kurczaku, po to by sie za bardzo nie przypalił, a dał mocny aromat. Bloga nie prowadzę dobre kilka lat, przepis jest bardzo stary, ale i tak lepszy niz twoj komentarz. Sereku topiony lol

      Usuń