piątek, 9 października 2015

Spaghetti z krewetkami

  Przepisów na rożne owoce morza jest pełno, ja nie często jadam, ale tak zrobione lubię. Na prawdę żadna filozofia, wystarczy odrobina chęci. Minimum zaangażowania w kuchni, a danie bardzo smaczne. Żona uwielbia więc to tak dla niej. Była rocznica więc zrobiłem, wiadomo dobra kolacja to droga do sukcesu:) Zajrzyjcie do robaczywego dyskontu po kilka produktów, a jedzenie będzie niczym ze słonecznej Italii. 

Spaghetti z krewetkami

Kowalski Gotuje


Dla dwojga:
Kowalski Gotuje 
  • Makaron spaghetti 200g
  • Krewetki koktajlowe mrożone 250g
  • Dwa średnie dojrzałe pomidory
  • Cztery ząbki czosnku
  • Jedna mała cebula lub szalotka
  • Garść posiekanej pietruszki
  • Oliwa z oliwek dwie łyżki
  • Limonka lub mała cytryna
  • Sól i pieprz








 Pomidory myjemy, jak chcemy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i cienko kroimy w plastry. Cebule obieramy i siekamy. Limonkę kroimy w ćwiartki. Krewetki rozmrażamy, ja zalewam je zimną wodą i za jakieś 5 minut przecedzam i są ok. Makaron gotujemy al dente.
  Na średnim ogniu na patelni rozgrzewamy oliwę (chwilkę). Dodajemy czosnek i cebule. Wszystko smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy krewetki, zwiększamy ogień, dalej smażymy około minuty, od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pomidora kolejne 2-3 minuty smażenia. Na patelni ląduje połowa siekanej pietruszki i sok z połowy limonki. Teraz doprawiamy solą i pieprzem mieszamy wszystko razem i dodajemy spaghetti. Dokładnie mieszamy by smaki połączyły się. Na talerzach danie posypujemy pozostałą pietruszką i dokładamy ćwiartkę limonki. Prosty przepis na smaczne danie.  Zróbcie te krewetki, nie gryzą;)

Kowalski Gotuje


Wartości odżywcze jednej porcji:
 574 kcal
Białko: 33g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 85g


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz