wtorek, 10 listopada 2015

Makaron z łososiem, pomidorami i szpinakiem

 Po zakupach w jednym z dyskontów wpadła mi w ręce promocyjna paczka świeżej pasty maccheroncini, takie rurki nieco krótsze. Zakupiłem do tego łososia, szpinak liście mrożony (niestety;P), pomidorki i postanowiłem coś ugotować. Z racji ,że ostatnio nie używam praktycznie śmietany musiałem jakoś sobie poradzić z tym co było w domu. Danie wyszło całkiem całkiem więc podzielę się przepisem. 

Makaron z łososiem, pomidorami i szpinakiem 
 
Kowalski Gotuje




Kowalski GotujeDla dwojga:
  • Jedna paczka świeżego makaronu maccheroncini 250g
  • Łosoś świeży około 250g
  • Szpinak liście mrożony około 150g (świeży 2 duże garści)
  • Około 10 pomidorków cherry
  • Dwa ząbki czosnku
  • Sok z połowy limonki
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • Łyżka jogurtu greckiego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz









  Myjemy pomidorki i kroimy na pół, czosnek obieramy i drobno siekamy. Łososia filetujemy ze skóry, myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Szpinak rozmrażamy, chyba że mamy świeży to myjemy i suszymy.
Wstawiamy wodę na pastę i gotujemy ją al dente. W między czasie na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i szklimy czosnek. Teraz pomidorki, chwilę smażymy, potem szpinak, razem chwilę gotujemy. Dodajmy musztardę, jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz łosoś ląduje w sosie, delikatnie mieszamy, szybko się zetnie w sosie. Po jakiś 2 minutach dodajemy sok z limonki, mieszamy z makaronem i serwujemy.   

Kowalski Gotuje

  Danie można przygotować z dowolnym makaronem myślę, że papardele były by najlepsze.
Jeśli nie tniecie kalorii jak ja to zamiast jogurtu dodajcie 150 ml śmietanki łaciatej 18%, danie będzie bardziej kremowe i delikatne. 

 Smacznego i do następnego:)

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz