wtorek, 9 grudnia 2014

Wołowina z brokułami po azjatycku

  Pyszne i jak zawsze proste danie od Kowalskiego. Wołowina z brokułami to znany z azjatyckich lokali przysmak. Danie jest bardzo odżywcze, smaczne i zdrowe. Chrupiące brokuły, wołowina i lekki sos tworzą doskonałą kompozycje. Moją wersję raczej odchudzoną i w polskiej wersji klimatycznej polecam wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej dbającym o kalorie. Nie ma co się rozpisywać, gotujcie ze smakiem.

Wołowina z brokułami po azjatycku

Kowalski Gotuje


Dla dwojga:
Kowalski Gotuje 
  • Wołowina bez kości 300g (np rostbef, udziec, antrykot)
  • Brokuły 500g (jedna sztuka)
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Posiekany kawałek imbiru (2-3cm)
  • Posiekana papryczka chili (opcjonalnie)
  • Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Woda (pół szklanki, może trochę więcej)
  • Magi (lub sos sojowy), przyprawa pięć smaków, sol, pieprz
  • Dwie łyżki oleju 



  Wołowinę trzeba umyć i osuszyć, następnie pokroić w bardzo cienkie paski. Brokuła umyć i odciąć różyczki, jeśli za duże to przekrójcie na mniejsze kawałki, tak by były w miarę równe. Rozgrzejcie patelnie (lub woka) na bardzo dużym ogniu. Gdy patelnia jest gorąca wlejcie olej i zacznijcie smażyć wołowinę. Mieszajcie i smażcie nie zmniejszając ognia, po 2-3 minutach powinna być już usmażona. Dołóżcie czosnek imbir i chilli, a za chwilę brokuły. Smażymy i mieszamy przez jakieś 2-3 minuty. Przyprawcie magi, pół łyżeczki przyprawy pięć smaków, solą i pieprzem. Wymieszajcie skrobie z wodą i zalejcie wołowinę i brokuły. Całość zagotowujemy mieszając, powinniśmy uzyskać lekki sos jeśli jest za gęsty dolejcie odrobinę wody. Na koniec spróbujcie i ewentualnie doprawcie magi lub solą i pieprzem.


Kowalski Gotuje


 Danie doskonale smakuje z ryżem długoziarnistym, lub makaronem ryżowym czy sojowym. Ja zaserwowałem z kaszą jaglaną, po prostu ją uwielbiam.







 
chy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.Uwacgmpo.dpuf
2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.Uwacgmpo.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz