Post i w ogóle rybki są rzadko, więc tadam rybka :) Ja lubię rybki, jeść je trzeba, więc jem. Gotuje, piekę, smażę. Dziś ryba w sosie czyli curry, może być dorsz albo inna ryba morska z białym mięsem np. mintaj czy sola. Dorsz jest dosyć mięsisty i bardzo smaczny więc ugotowałem go sobie. Curry to ciekawa odmiana dla tradycyjnych smażonych ryb, polecam. Doskonale rozgrzewa te ponure jesienne dni, które mamy tej zimy ;)
Curry z dorszem i warzywami
Dla 3-4 osób:
- 500g filetów bez skóry dorsza lub innej ryby morskiej
- Jedna nieduża marchewka
- Pół pietruszki
- Ćwiartka małego selera
- Posiekane pół czerwonej cebuli
- Posiekany ząbek czosnku
- Posiekany kawałek świeżego imbiru (jakieś2-3 cm)
- Jogurt grecki nie całe opakowanie (około 250-300g)
- Puszka pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- woda
- Łyżeczka curry
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Szczypta białego pieprzu
- Łyżeczka czerwonej papryki
- Kilka ziaren kolendry
- Sól
Marchew, selera i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rybkę myjemy, suszymy i kroimy w kawałki wielkości sporego kęsa około 2-3 cm. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i siekamy drobno.
Rozgrzewamy woka lub głęboką patelnie, wlewamy olej i smażymy cebulę, czosnek, imbir i ziarna kolendry. Po minucie dodajemy utarte warzywa, chwilę smażymy, podlewamy pół szklanki wody przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu by warzywa były miękkie. Odkrywamy odparowujemy wodę jeśli trzeba. Dodajemy pomidory z puszki i pozostałe przyprawy. Wszystko razem gotujemy, przez jakieś 5-8 minut. Kolej na jogurt, teraz mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu do gotującego się sosu dodajmy kawałki ryby. Delikatnie mieszamy po 2-3 minutach danie powinno być gotowe. Serwujemy je z ryżem lub chlebkami naan czy pita. Polecam z ryżem basmati lub jaśminowym pycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz