wtorek, 18 listopada 2014

Filet kurczaka, warzywa z patelni i sos sezamowy


  Doskonałe polskie warzywa w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka. Dobra, robimy mega prosty przepis dla chcących odżywiać się zdrowiej nie tracąc przy tym przyjemności z jedzenia. Nie wiele tu wyrafinowanych składników, ale nie o to chodzi, mamy bardzo smaczny i pełen wartościowych rzeczy posiłek. Polecam na tą aurę za oknem, która raczej przybija jesienną deprechą. Więc na twarz uśmiech, pędem do kuchni i gotujemy.


 Filet kurczaka, warzywa z patelni i sos sezamowy

Kowalski Gotuje



Kowalski GotujeDla 2 osób:

  • Około 300g fileta z kurczaka
  • Mała marchew
  • Mała pietruszka
  • Ćwierć selera
  • Ćwierć bakłażana (jak mały to pół)
  • Kilka różyczek brokuła (garść)
  • Ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • Łyżka nasion sezamu
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Łyżeczka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz, oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub olej kokosowy




  Warzywa należy umyć. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w cienkie frytki takie słupki:)Bakłażana kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Filet z kurczaka kroimy na pół wzdłuż na dwa zgrabne sznycle, solimy i pieprzymy. 
  Potrzebujemy dwóch teflonowych patelni, jednej dużej do warzyw i mniejszej do kurczaka. Na większą wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa na dużym ogniu, najpierw bakłażan. Po minucie marchew, pietruszka, seler, wszystko smażymy 4-5 minut często mieszając, dodajemy czosnek, brokuła i kukurydzę, smażymy przez dwie minuty i podlewamy pół szklanki wody, doprawiamy solę, pieprzem i oregano. Zmniejszamy ogień na średni i dalej podgotowujemy warzywa co jakiś czas mieszając dopóki nie wyparuje prawie cały płyn. Warzywa powinny być lekko chrupiące nie rozgotowane czy rozpadające się. 
  W międzyczasie na drugiej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i na średnim ogniu przesmażamy naszego fileta z obydwóch stron na złoto około 2-3 minuty na stronę. Gdy mięso jest gotowe zdejmujemy je na talerz. Na patelnie po kurczaku wsypujemy sezam, chwile go tostujemy, wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Chwilę gotujemy mieszamy i sos gotowy.
Kowalski Gotuje

  Na talerze przekładamy warzywa, na nie kładziemy kurczaka i polewamy sosem. Zdrowe szybkie danie na jesień gotowe.
  
Kowalski Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz