Rybki są dobre i jeść je trzeba. Cóż niestety u mnie na stole dość rzadko, ale jak są to jem ze smakiem. Dziś piątek więc jest jak najbardziej wskazana. Łosoś z dyskontu, szynka z dyskontu, a danie jak z restauracji. No i zdrowe bo warzywka są, mało tłuszczu i rybka. Polecam gotujcie próbujcie, smakujcie.
Łosoś w prosciutto na warzywnym ragu z pełnoziarnistym świdrem
Dla dwojga:
- Filet z łososia ze skórą około 500g
- Dwa plastry włoskiej szynki dojrzewającej prosciutto
- Ćwierć niedużego bakłażana
- Mały pomidor (np śliwkowy, lub kilka koktajlowych)
- Łyżka kaparów
- Garść zielonych oliwek
- Pół czerwonej papryki
- Pół małej cebuli
- Ząbek czosnku
- Około 100g ugotowanego makaronu świderki pełnoziarniste
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Ćwiartka cytryny
- Sól, pieprz,bazylia
Warzywa myjemy, suszymy. Paprykę, pomidora, bakłażana kroimy w sporą kostkę. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Fileta z łososia oczyszczamy z łusek, dzielimy na dwie porcje, myjemy suszymy. Przygotowaną rybę zawijamy w szynkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy bakłażana i smażymy mieszając przez jakieś dwie minuty. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, paprykę i razem smażymy chwilę. Teraz kolej na pomidory, oliwki i kapary. Po 2-3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy oraz 2-3 łyżki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą bazylii. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy ugotowane świderki. Ragu gotowe.
W między czasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy (teflonowa patelnia kilka kropel oliwy), wolny ogień, smażymy łososia najpierw skórką do dołu, po 2-3 minutach przekręcamy, i tak obsmażamy z każdej strony. Szynka jest dość słona więc nie sólcie, chyba że lubicie. Na koniec wyciskamy sok z ćwiartki cytryny na łososia, lekko pieprzymy, minutka i ryba gotowa.
Na talerzu nakładamy ragu na wierzch kładziemy fileta z łososia, Wszystko można delikatnie skropić oliwą z oliwek. Rybka na piąteczek i na miłą kolacje przy świecach ;)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz