piątek, 14 listopada 2014

Łosoś w prosciutto na warzywnym ragu z pełnoziarnistym świdrem

  Rybki są dobre i jeść je trzeba. Cóż niestety u mnie na stole dość rzadko, ale jak są to jem ze smakiem. Dziś piątek więc jest jak najbardziej wskazana. Łosoś z dyskontu, szynka z dyskontu, a danie jak z restauracji. No i zdrowe bo warzywka są, mało tłuszczu i rybka. Polecam gotujcie próbujcie, smakujcie.

  Łosoś w prosciutto na warzywnym ragu z pełnoziarnistym świdrem

Kowalski Gotuje




Dla dwojga:

    Kowalski Gotuje
  • Filet z łososia ze skórą około 500g
  • Dwa plastry włoskiej szynki dojrzewającej prosciutto
  • Ćwierć niedużego bakłażana
  • Mały pomidor (np śliwkowy, lub kilka koktajlowych)
  • Łyżka kaparów
  • Garść zielonych oliwek
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół małej cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Około 100g ugotowanego makaronu świderki pełnoziarniste
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Ćwiartka cytryny
  • Sól, pieprz,bazylia



  Warzywa myjemy, suszymy. Paprykę, pomidora, bakłażana kroimy w sporą kostkę. Cebulkę i czosnek  drobno siekamy. Fileta z łososia oczyszczamy z łusek, dzielimy na dwie porcje, myjemy suszymy. Przygotowaną rybę zawijamy w szynkę.
  Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy bakłażana i smażymy mieszając przez jakieś dwie minuty. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, paprykę i razem smażymy  chwilę. Teraz kolej na pomidory, oliwki i kapary. Po 2-3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy oraz 2-3 łyżki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą bazylii. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy ugotowane świderki. Ragu gotowe.
  W między czasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy (teflonowa patelnia kilka kropel oliwy), wolny ogień, smażymy łososia najpierw skórką do dołu, po 2-3 minutach przekręcamy, i tak obsmażamy z każdej strony. Szynka jest dość słona więc nie sólcie, chyba że lubicie. Na koniec wyciskamy sok z ćwiartki cytryny na łososia, lekko pieprzymy, minutka i ryba gotowa.

Kowalski Gotuje

  Na talerzu nakładamy ragu na wierzch kładziemy fileta z łososia, Wszystko można delikatnie skropić oliwą z oliwek. Rybka na piąteczek i na miłą kolacje przy świecach ;)
 Smacznego!!!
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz