środa, 9 marca 2016

Jaglane pankejki, dużo kalorii dla głodnych energii

  Śniadanie dla mnie jest istotnym posiłkiem w ciągu dnia. Często są to jedyne obfitujące w węglowodany posiłki ze względu na poranny trening. Nie ważne, są pyszne i polecam je każdemu. Robiłem je po raz pierwszy, wyszły wyśmienicie. Dodatkami mogą być wasze ulubione owoce, orzechy, dżemy, kremy, miód, syrop klonowy..... Możliwości jest wiele ja przedstawie swój pomysł na słodkie, pyszne śniadanie bez glutenu i nabiału. Może nie do końca super zdrowe, ale doładowujące sporą dawką energii.


Jaglane pankejki, dużo kalorii dla głodnych energii

Kowalski Gotuje


Dla dwojga lub jednego mega głodnego:

Płatki jaglane 100g
Jaja L 5szt
Dwie łyżki mleka kokosowego
Łyżeczka sody oczyszczonej
Jakieś niecałe pół szklanki wrzącej wody
Łyżka mąki gryczanej
Szczypta soli
Dwie łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Można dodać jakieś białko około 30g jeśli chcecie zwiększyć jego zawartość i polepszyć smak lub nadać jakiś konkretny smak.

Do serwowania:
Syrop klonowy
Ulubione orzechy(tu nerkowca i migdały)
Ulubione owoce (tu banan)
Bekon u mnie 6 plastrów jakieś 50-60g

Potrzebujemy: 
Dobrej patelni nieprzywierającej i blendera



  Płatki jaglane wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, płatki napęcznieją. Za jakieś 5 minut dodajemy mleko kokosowe, mieszamy trochę przestudzi się masa, wbijamy jaja. Sypiemy sodę, szczyptę soli, mąkę i opcjonalnie ulubione białko. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę trochę bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego.
  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki jakieś 10 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie, roztapiamy masło i na średnim ogniu smażymy placuszki. Staramy się by miały okrągły kształt. Nasze pankejki nie wymagają długiego smażenia, gdy z jednej strony się usmażą na złoto brązowy kolor to przekręcamy je na drugą stronę i tak do usmażenia wszystkich placków.
  Jeśli lubicie bekon to grilujemy go na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu na rumiany kolor (bekon kładziemy na zimnej patelni), wytapiając z niego cały tłuszcz. Ja lubię chrupiący więc trzymam go na patelni trochę dłużej.
  Pankejki układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym, ja dodałem orzechów nerkowca i migdałów. Jako owoc, zagościł u mnie banan, no i oczywiście bekonik. Taki amerykański zestaw,  było syto i smacznie.

Dodatki mogą być dowolne, owoce, dżemy, nutella, miód, ulubione orzechy zależy co lubicie i na co macie ochotę.

Wartości odżywcze jednej porcji (połowa pankejków, jeden banan, dwie łyżki orzechów nerkowca,  łyżka migdałów, około 3 łyżek syropu klonowego, 3 plastry bekonu)

993 kcal
Białko: 36g
Tłuszcz: 53g
Węglowodany: 101g

Jest to danie raczej kaloryczne, więc zbyt często nie polecam, ale raz na jakiś czas to każdemu wolno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz