czwartek, 24 marca 2016

Biała kiełbasa glazurowana miodem i musztardą francuską na kapuście zasmażanej

  Święta Wielkanocne są bardzo blisko. Mnóstwo przepisów na ciasta, mazurki, baby, jajka i barszcze krąży po sieci. W każdym domu dzieje się coś wyjątkowego, pod względem duchowym i kulinarnym. Spotykamy się z rodziną, jemy razem śniadanie wielkanocne, praktycznie całe święta można od stołu nie odchodzić. Ja mam przepis na danie naprawdę polskie, świąteczne i utrzymane w duchu diety paleo :) Biała kiełbasa, znana na święta raczej jako dodatek do żurku niż główne danie, u mnie wystąpi jako prima sort i pełen smaku pełno prawny posiłek świąteczny. Przede wszystkim należy kupić lub zrobić jak najlepszą kiełbaskę, tu mam białą kiełbasę z szynki z niemieckiego dyskontu. Na święta już parzy się swojska biała u zaprzyjaźnionej pani Basi, u której również zamówiłem resztę swojskich wyrobów czyli będzie prawdziwie, pachnąco i pełno smaku. Danie nie jest pracochłonne natomiast smakuje bardzo dobrze i ma ogromną zaletę, jest tanie. Kapusta oczywiście nie tuzinkowa, bo pachnąca kminem i rumiana od papryki, polecam.
 

 Biała kiełbasa glazurowana miodem i musztardą francuską na kapuście zasmażanej
 
Kowalski Gotuje



 
Dla 2-3 osób:
Kowalski Gotuje
  • Biała kiełbasa 500g
  • Kapusta kiszona 500g
  • Dwie małe cebule
  • Trzy porządne łyżki miodu
  • Dwie łyżki musztardy francuskiej
  • Dwie łyżki smalcu
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 Liście laurowe
  • Łyżeczka kminku
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • Sól, pieprz 



 Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna dobrze wypłukać, nie za bardzo musi być kwaskowa i odcisnąć. Kroimy ją drobniej. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. W garnku rozpuszczamy łyżkę smalcu i smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kmin, ziele i liścia laurowego. Chwilę wszystko razem pichcimy, uwolnimy aromaty. Dodajemy łyżkę słodkiej papryki, podsmażamy 2 minuty, mieszając i wkładamy pokrojona kiszoną kapustę. Wszystko dalej smażymy przez 5 minut mieszając, potem dolewamy szklankę wody, przykrywamy i gotujemy. Jest gotowa gdy czujemy jak jest lekko twarda i płyn się prawie zredukował. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, solimy i pieprzymy do smaku wszystko mieszamy.
  Gdy kapusta się gotuje przygotowujemy kiełbaski. Dwie łyżki miodu, musztardę, ostrą paprykę i majeranek mieszamy na glazurę, można dodać łyżkę wody. Biała kiełbasa której użyłem, to takie zgrabne serdelki, jeśli macie większe pętka podzielcie na mniejsze kawałki. Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu rozpuszczamy łyżkę smalcu. Obsmażamy kiełbaski z każdej strony na rumiano. Gdy są równo opieczone polewamy je glazurą. Zmniejszamy trochę ogień i karmelizujemy. Co jakiś czas przekręcamy pętka. Zdejmujemy z ognia gdy glazura klei się do kiełbasek i jest lekko brązowa. 

Kowalski Gotuje

  Na półmisku, garnku czy innym  naczyniu w którym serwujemy danie układamy kapustę, na to kiełbaski polane pozostałą glazurą. Pyszny świąteczny posiłek jest gotowy. Można serwować z gotowanymi, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, czy dobrym chlebem. Jako dodatek polecam chrzan lub sos chrzanowy (przepis tutaj).
 
Kowalski Gotuje
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz