czwartek, 28 marca 2013

Sos chrzanowy na zimno

  Święta tuż tuż, Wielkanoc kojarzy mi się z babami, mazurkami, przeróżnymi jajami gotowanymi, faszerowanymi oraz domowymi wędlinami. Nie można zapomnieć o klasycznym barszczu białym i wszech obecnym chrzanie, którego nie może zabraknąć na polskim stole. Chrzanu pod śniegiem nie wykopie, ale kupiłem świeży w Lidlu i to właśnie z nim sos do wędlin i jaj Wam zaproponuję. Umili święta, nada prawdziwego aromatu, zupełnie inny od tego ze słoika, ostrzejszy prawdziwy smak.

Sos chrzanowy na zimno

Na porcje w sam raz na raz:

  • Około 3-4cm świeżego korzenia chrzanu
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • Łyżeczka do półtorej octu spirytusowego
  • Łyżeczki cukru
  • Pieprz biały mielony i sól do smaku

Chrzan myjemy, obieramy i ucieramy na drobnych oczkach. Do kwaśnej najlepiej wiejskiej śmietany dodajemy chrzan, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Proste, ale prawdziwie polskie i do szynki czy gotowanych jaj niezastąpione. Polecam na wielkanocny stół jako aromatyczny i pikantny dodatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz