piątek, 7 lutego 2014

Kanapka z grilowanym kurczakiem, boczkiem i sosem musztardowym



  Kanapki jako pełnowartościowy posiłek?? Oczywiście, że tak. Tylko tak szybko i smacznie udaje się nam zastąpić obiad gdy czas nagli. Czasem chce się po prostu kanapkę z czymś pysznym, taką na ciepło z całkiem smakowitymi dodatkami. Kowalski lubi robić wypasione kanapki to podzielił się z Wami dzisiejszym sandwiczowym obiadem.

 Kanapka z grilowanym kurczakiem, boczkiem i sosem musztardowym

Kowalski Gotuje


Na dwie ogromniaste kanapki:

    Kowalski Gotuje
  • Dwie duże ciabatty
  • 200-250g fileta z kurczaka (pół całej piersi)
  • Cztery plasterki boczku wędzonego
  • Garść sałaty (ja użyłem rukoli, może być lodowa czy inna)
  • Świeży pomidor
  • Około pół nie dużego świeżego ogórka
  •  Pół cebuli
  • 3-4 plastry żółtego sera (gołda, ementaler czy co tam macie)
  • Trochę masła do smarowania bułek

Sos musztardowy:
    Kowalski Gotuje
  • Dwie łyżki majonezu
  • Łyżka musztardy
  • Kilka kropel octu
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Odrobina chili i kurkumy

Marynata do kurczaka:
  • Łyżka sosu sojowego
  • Mieszanka przypraw grill lub gyros
  • Dwie łyżki oleju  


  Fileta kroimy w zdłuż na pół, mieszamy składniki marynaty, zalewamy kurczaka i odstawiamy na 10 -15 minut. Ciabatty kroimy na pół (nie do końca rozcinamy) smarujemy środki masłem, na dolną część kładziemy ser żółty.  Warzywa myjemy, suszymy i kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Sałaty myjemy jeśli trzeba i kroimy jak używamy np. lodowej czy rzymskiej. Składniki sosu dokładnie mieszamy. 
Zamarynowanego fileta grilujemy na patelni grillowej lub na suchej teflonowej, z obu stron przez około 3 min na stronę, potem kroimy w na 3-4 kawałki. Plastry boczku obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Ciabatty zapiekamy w piekarniku (jakieś 5-6min w 180'C).
  Składamy kanapki: na dolną stronę z zapieczonym serem smarujemy sos, na to kładziemy bekon, potem sałaty, plastry pomidora, kurczak znowu sos ogórek i posiekana cebulka... zamykamy i działamy. Gwarantuje, że po takiej kanapce głodni nie będziecie. 

Kowalski Gotuje

  I nie zapomnijcie sami kombinować z kanapkami, nie musicie używać gotowych mieszanek do marynaty ja mieszam sam oregano, paprykę, chili, sól, tymianek.. Sos możecie użyć do sałatki z kurczakiem czy do grillowanego kurczaka.
Polecam




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz