środa, 16 marca 2016

Pierś kaczki, winegret porzeczkowy z jabłkową nutą, ziemniaki, pieczarki, orzechy, roszponka

  Zakupiłem ostatnio kacze piersi, lubię smak tego czerwonego mięsa, więc postanowiłem zrobić jakąś smakowitą kolację. Myślałem o sałatce, czemu nie, nawet ją zrobiłem ale postanowiłem się trochę pobawić ze składnikami i prezentacją. Czemu nie? Mam trochę czasu, więc sobie pogotuje. Czasu dużo nie poświęciłem, a jedzonko niebo w gębie. Polecam zróbcie kiedyś, naprawdę proste danie. Przepis jest osadzony w diecie paleo, same pyszne dodatki, bez glutenu, nabiału, chemii i innych świństw:)

 Kacze piersi, winegret porzeczkowy z jabłkową nutą, ziemniaki, pieczarki, orzechy, roszponka


Kowalski Gotuje


]
Dla dwojga:
    Kowalski Gotuje
  • Dwie piersi z kaczki ze skórą około 500g
  • Średnie ziemniaki 6 szt
  • Roszponka
  • Garść orzechów ja miałem brazylijskie, włoskie też będą ok
  • 10 niedużych pieczarek
  • Jeden ząbek czosnku
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Porzeczkowy winegret:
  •   Dwie łyżki dobrego dżemu porzeczkowego (najlepiej domowy, lub słodzony zagęszczonym sokiem jabłkowym)
  • Dwie łyżki soku jabłkowego
  • Łyżka octu z białego wina
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, majeranku


  Piersi kaczki dokładnie myjemy i suszymy, skórę delikatnie nacinamy w poprzek w kilku miejscach, solimy, pieprzymy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy pyry i kroimy wzdłuż. Roszponka raczej nie wymaga mycia, ale jeśli jest brudna to proszę bardzo. Pieczarki myjemy suszymy i kroimy na pół. 
  Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni z powłoką nieprzywierającą będziemy smażyć kaczkę, ale w między czasie nagrzejmy piekarnik do temperatury 160'C. Palnik ustawiamy na nie duży ogień, na patelni umieszczamy piersi skórą do dołu. Smażymy powoli przez około 3-4 minuty, tłuszcz się wytopi ze skóry, przekręcamy, kolejne 3-4 minuty. Zwiększamy moc na średnią i po dwie minuty z każdej strony. Mięso przekładamy do jakiegoś naczynia żaroodpornego i wkładamy na 5 minut do pieca skórą do góry. Tłuszczu z kaczki nie wylewamy. Przelewamy go na patelnię i smażymy delikatnie na nim pieczarki i ziemniaki (na złoto), wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  Danie możemy serwować różnie, ja przedstawię dwa sposoby:
Sałatka to rodzinna lub imprezowa wersja, wtedy ziemniaki trzeba pokroić na ćwiartki i chwilę poczekać by nam trochę składniki przestygły. Roszponkę wrzucamy do miski, piersi kaczki kroimy w kostkę, dodajemy orzechy, pieczarki i wszystko polewamy sosem.

Kowalski Gotuje
 Danie główne. Na talerzu robimy taki elegancki myk sosem, układamy przesmażone ziemniaki, pokrojone w plastry piersi kaczki, dekorujemy roszponką, pieczarkami i orzechami. Pozostały sos podajemy do dania w sosjerce, można sobie polać w razie potrzeby ;) Mamy wtedy danie na wypasioną kolację przy świecach czy świąteczny obiad.

Kowalski Gotuje

Wartości odżywcze jednej porcji:
(Pierś z kaczki około 250g, ziemniaki 200g, pieczarki 5szt, orzechy brazylijskie 10g, jakieś dwie łyżki sosu, trochę roszponki)
798kcal
Białko: 53g
Tłuszcz: 47g
Węglowodany: 47g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz