wtorek, 7 kwietnia 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem na sosie pomidorowo-śmietanowym

   Pierogi każdy zna i jadł nie raz. W każdym domu robi się je od czasu do czasu. Faszerujemy je na różne sposoby mięsem, kapustą, serem, jagodami, wiśniami...my w Polsce uwielbiamy ich wytrawne i słodkie odmiany. Dziś mam propozycje wytrawną, bardzo prostą w przygotowaniu i jakże smaczną w konsumowaniu. Szpinak, biały ser, czosnek, czego tu nie lubić. Wszystko okraszone sosem pomidorowo-śmietanowym, gwarantuje nam pyszny obiad. Trochę trąci włoszczyzną, ale to są pierogi i basta.

Pierogi ze szpinakiem i serem na sosie pomidorowo-śmietanowym

Kowalski Gotuje


Dla kilku osób:)
Farsz:
  • Twaróg chudy 500g
  • Paczka mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g
  • Kowalski GotujeDwa wyciśnięte ząbki czosnku
  • Cztery łyżki tartego parmezanu
  • Sól
  • Biały pieprz
 Ciasto:
  • Mąka pszenna 400g
  • Trzy jaja
  • Woda
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
Sos pomidorowo-śmietanowy:
  • Dwa pomidory pokrojone w kostkę
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Pokrojona w kostkę jedna cebula
  • Pokrojony ząbek czosnku
  • Jedna ostra papryczka piri-piri (opcjonalnie)
  • Jedna duża śmietana 18% 330g
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz


  Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę na blat, dodajemy szczyptę soli. Robimy zgrabny kopczyk, do którego środka wbijamy jaja. Składniki łączymy, gdy jaja będą już połączone z mąką dolewamy odrobinę wody, wyrabiamy. Dolewamy oliwę i dalej wyrabiamy, jeśli ciasto zbyt sypkie dolewamy więcej wody tak by powstała jednolita, elastyczna i dobrze ugnieciona masa. Z ciasta formujemy kulkę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną. Ciasto sobie odpoczywa.
  Do miski lub innego naczynia w którym chcemy przygotować farsz, wkładamy ser, wyciskamy czosnek, dodajemy rozmrożony odciśnięty z wody szpinak, parmezan i mieszamy całość. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Farsz powinien być dość tępy ale nie za bardzo, tak byśmy mogli z niego uformować zgrabne kulki, którymi nadziejemy pierogi.

Kowalski Gotuje

  Blat posypujemy mąką bierzemy część ciasta i wałkujemy dosyć cienko, wycinamy pierogi szklanką lub inną okrągłą formą, nakładamy kulki z farszu i zlepiamy brzegi. Chyba każdy wie jak robić pierogi:) W sporej iloci osolonej wody gotujemy pierożki około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmujemy je prosto na talerz łyżką cedzakową jeśli chcemy je od razu zjeść, lub  hartujemy przez chwile w zimnej wodzie i dokładnie odcedzone delikatnie przelewamy olejem by się nie sklejały i przechowujemy w lodówce.
   Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. W rondelku na średnim ogniu na oliwie podsmażamy cebule i czosnek. Gdy się zrumienią dodajemy pokrojone pomidory, pomidory z puszki, ostrą paprykę (opcjonalnie) wszystko razem gotujemy przez około 8-10 minut (nie duży ogień). Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy i gdy zacznie się gotować wyłączamy, sos jest gotowy.


Kowalski Gotuje

  Pierogi serwujemy gorące z sosem. Można je również obsmażyć będą bardzo smaczne. Sos nadaje się doskonale do makaronów np. tagliatelle, spaghetti. Spróbujcie.
  Robiąc ciasto robię je na oko więc nie nie wiem ile dokładnie wody dodałem myślę ze około pół szklanki ale ja leje ją po trochu i wyrabiam ciasto do elastycznej gładkiej konsystencji.  Na zdjęciu dodałem chipsy z prosciutto, banał. Na suchej patelni kładziemy plasterki szynki i na małym ogniu smażymy z obu stron, aż tłuszczyk się wytopi, a szynka będzie chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz