środa, 22 października 2014

Sałata z kurczakiem musztradowo-miodowym, grilowanymi warzywami i słodko kwaśnym dresingiem sezamowym

  Lato już dawno za nami, ja przypominam je sobie kiedy tylko mogę. Teraz na słońce trochę sobie poczekamy, a Kowalski ma taką sałatkę w sam raz na pochmurne dni. Zdrowo, lekko, smacznie, czyli grillowane warzywa z kurczakiem i pysznym dresingiem. Dla mnie danie ciekawe i godne polecenia czas wykonania jest błyskawiczny. Kupujcie składniki i grzejcie patelnie :)

 Sałata z kurczakiem musztardowo-miodowym, grillowanymi warzywami i słodko kwaśnym dresingiem sezamowym



Dla 2-4 osób:
  • Filet z kurczaka 300 g
  • Mała cukinia
  • Czerwona papryka
  • Dwie garście waszych ulubionych sałat (u mnie lodowa i rukola)
  • Łyżka musztardy sarepskiej 
  • Dwie łyżki miodu
  • Dwie łyżki soku z cytryny
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Dwie łyżki wody 
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz




  Kurczaka umyj osusz i pokrój w kawałki wielkości kęsa, posól, lekko popieprz. Połącz łyżkę miodu z łyżką musztardy i łyżką oliwy z oliwek. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z kurczakiem. Cukinie pokrój w talarki posól i poczekaj aż puści wodę. Paprykę pokrój w dość grubą kostkę. Na teflonowej patelni na średnim ogniu usmaż kurczaka (jakieś 6-8minut) i przełóż do miski by przestygł. Rozgrzej patelnie grillową lub grill elektryczny, przesmaruj delikatnie oliwą i grilluj warzywa z każdej strony przez około 5 minut na średnim ogniu tak by były ładnie rumiane. Przygotuj dresing, miód, olej sezamowy, wodę, sok z cytryny połącz ze sobą na jednolitą emulsje i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Weź swoje ulubione sałaty dodaj grillowane warzywa kurczaka i dresing wszystko wymieszaj i podawaj. Ciesz się smakiem lata w ponure dni jesieni :)


!!Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz