czwartek, 5 lutego 2015

Sałata z kurczakiem, rukolą, podsuszanymi pomidorami, oliwkami i serem pecorino

  Sałaty są super kolacjami,uwielbiam je. Czasem wystarczy zrobić przegląd lodówki i wymyślić coś na poczekaniu, to daje ogromną satysfakcję. Raz na szybko innym razem bardziej wykwintnie. Dziś pomysł rodem ze słonecznej Italii. Rukola, po prostu ją uwielbiam za jej lekko pikantny smak, do tego kurczak, podsuszane pomidory w oliwie z ziołami i drobniutko tarty ser pecorino. To zestaw bardzo smaczny okraszony lekkim winegretem z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Szybko i naprawdę smacznie.

 Sałata z kurczakiem, rukolą, podsuszanymi pomidorami, oliwkami i serem pecorino



Kowalski Gotuje

Dla 3-4 osób:

    Kowalski Gotuje
  • Rukola około 100g
  • Filet z kurczaka 300g
  • Pomidorki podsuszane w oliwie z ziołami z 10 szt. (mogą być suszone)
  • Pomidorki daktylowe 5-7 szt.
  • Garść zielonych oliwek przekrojonych na pół
  • Łyżeczka tartego sera pecorino
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Dresing:
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki miodu
  • Szczypta soli 
  • Szczypta pieprzu


  Filet z kurczaka trzeba umyć osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Przesmażamy go na patelni na średnim ogniu na oliwie z oliwek, solimy i pieprzymy do smaku. Pomidorki podsuszane są dość drobne i nie trzeba ich kroić chyba że wam się trafi duży kawałek (można je teraz dostać w biedrze). Daktylowe kroimy na ćwiartki. Składniki na dresing dokładnie ze sobą mieszamy. Do miski czy innego naczynia nakładamy rukolę, na nią pomidory, oliwki, i kurczaka, wszystko polewamy winegretem i posypujemy tartym serem pecorino. Polecam serwować z paluszkami grissini lub zapiekaną bagietką z masłem ziołowym.
Smacznego


Kowalski Gotuje





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz