poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciabatta z indykiem szynką i remuladą

  Dobra kanapka na ciepło to najszybsza rzecz jaką można przygotować na obiad. Uwielbiam takie jedzenie, wiadomo nie za często bo brzuch rośnie :) Lepsze od fastfoodów bo zrobione w domu i ze świeżych produktów. Ciabatta z indykiem i podwędzaną szynką dojrzewającą, to na pewno godny polecenia temat. Zróbcie to, zajadajcie się, bo warto.

Ciabatta z indykiem szynką i remuladą


Kowalski Gotuje

Dla dwojga:
Kowalski Gotuje
  • Dwie ciabatty
  • Filet z indyka 300g
  • Dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • Dwa plastry sera typu cheddar
  • Mini sałata rzymska kilka liści
  • Cztery średniej grubości plastry pomidora
  • Kilka pokrojonych zielonych oliwek
  • Oliwa z oliwek dwie łyżki 
  • Sól, pieprz
Remulada:
  • Dwie łyżki majonezu (może być light)
  • Łyżka ketchupu
  • Łyżeczka musztardy
  • Łyżka posiekanej papryki marynowanej (ja użyłem ostrej)
  • Kilka kropel octu (ja użyłem czerwonego winnego)
  • Szczypta cukru
  • Szczypta ostrej papryki 
  • Sól i pieprz do smaku



    Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Indyka myjemy, suszymy i kroimy na dwa kawałki, takie sznycle. Doprawiamy mięso solą i pieprzem i do każdego kawałka przykładamy plaster szynki i przyciskamy. Składniki dresingu mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy indyka najpierw stroną z szynką, następnie przekręcamy (około 3 minut na stronę na średnim ogniu).

Kowalski Gotuje

Ciabatty tostujemy w piekarniku lub opiekaczu. Smarujemy ją remuladą, kładziemy gorącego indyka z szynką, na to plaster sera, znowu dresing, sałata pomidor i oliwki. Wszystko zamykamy wysmarowaną remuladą drugą częścią bułki. Na koniec zostaje tylko konsumpcja ;D

  Można zrobić kanapkę z kurczakiem zamiast indyka. Remulada jest świetna do kanapek. Szynkę szwarcwaldzką można zastąpić inną lekko wędzoną szynką np. westfalską czy kresową. Lekko wędzony aromat nadaje dodatkowego ciekawego smaku. 




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz