Dobra kanapka na ciepło to najszybsza rzecz jaką można przygotować na obiad. Uwielbiam takie jedzenie, wiadomo nie za często bo brzuch rośnie :) Lepsze od fastfoodów bo zrobione w domu i ze świeżych produktów. Ciabatta z indykiem i podwędzaną szynką dojrzewającą, to na pewno godny polecenia temat. Zróbcie to, zajadajcie się, bo warto.
Ciabatta z indykiem szynką i remuladą
Dla dwojga:
- Dwie ciabatty
- Filet z indyka 300g
- Dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej
- Dwa plastry sera typu cheddar
- Mini sałata rzymska kilka liści
- Cztery średniej grubości plastry pomidora
- Kilka pokrojonych zielonych oliwek
- Oliwa z oliwek dwie łyżki
- Sól, pieprz
Remulada:
- Dwie łyżki majonezu (może być light)
- Łyżka ketchupu
- Łyżeczka musztardy
- Łyżka posiekanej papryki marynowanej (ja użyłem ostrej)
- Kilka kropel octu (ja użyłem czerwonego winnego)
- Szczypta cukru
- Szczypta ostrej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Indyka myjemy, suszymy i kroimy na dwa kawałki, takie sznycle. Doprawiamy mięso solą i pieprzem i do każdego kawałka przykładamy plaster szynki i przyciskamy. Składniki dresingu mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy indyka najpierw stroną z szynką, następnie przekręcamy (około 3 minut na stronę na średnim ogniu).
Ciabatty tostujemy w piekarniku lub opiekaczu. Smarujemy ją remuladą, kładziemy gorącego indyka z szynką, na to plaster sera, znowu dresing, sałata pomidor i oliwki. Wszystko zamykamy wysmarowaną remuladą drugą częścią bułki. Na koniec zostaje tylko konsumpcja ;D
Można zrobić kanapkę z kurczakiem zamiast indyka. Remulada jest świetna do kanapek. Szynkę szwarcwaldzką można zastąpić inną lekko wędzoną szynką np. westfalską czy kresową. Lekko wędzony aromat nadaje dodatkowego ciekawego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz