Idealne danie na grillowy stół pełen mięcha?? Pyszna sałatka z penne i wołowiną, znaczy się więcej mięcha. Śródziemnomorski akcent pełen smaku, znika ze stołu w błyskawicznym tempie. Polecam na wszelkie okazje, tym bardziej, że sezon grillowy otwarty więc róbcie koniecznie.
Sałatka z penne, wołowiną, suszonymi pomidorami i rukolą
- Stek z antrykotu lub rostbefu około 300g
- Penne około 250g
- Duża garść rukoli
- 100g Parmezanu (może ciut mniej)
- 10-12 suszonych pomidorów z zalewy
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Łyżka octu balsamicznego
- Łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
- Pieprz cayenne (opcjonalnie)
- Oliwa z oliwek
Wołowinę pieprzymy i solimy. Rozgrzewamy patelnie i piekarnik (180'C). Nalewamy łyżkę oliwy z oliwek na patelnie i smażymy stek z obu stron po około 2 minuty, zdejmujemy z patelni i zawijamy gorący w folię aluminiową. Tak przygotowane mięso wkładamy na 5-6 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C. Wyjmujemy z pieca, rozwijamy folię studzimy, soki z mięsa przelewamy do miski (będzie pyszny sos), mięso kroimy w dość cienkie plastry. Gotujemy penne w osolonej wodzie al dente, cedzimy i przelewamy zimną wodą. Do soków z mięsa dodajemy koncentrat ocet balsamiczny, miód, solimy i pieprzymy do smaku, można dodać odrobinę pieprzu cayenne jak ktoś lubi lekkiego kopa w podniebienie:)
Do makaronu dodajemy rukolę dużą garść lub trochę więcej, wołowinę, pokrojone w paski suszone pomidory polewamy sosem i mieszamy, na wierzch strugamy parmezan lub ewentualnie cheddar (można zetrzeć jak ktoś woli). Tak przygotowaną sałatkę można delikatnie skropić oliwą z oliwek. Jest to doskonałe danie które pasuje na grillowy stół, praktycznie na każdą okazję czy przyjęcie.
Stek można przyrządzić na grillu trzeba mieć dobrze rozgrzany ruszt, mięso grillować z obu stron około 3 minut i potem przełożyć do podwójnej foli aluminiowej i zawinąć położyć na grill na jakieś 5 minut dalej postępujemy jak wyżej. Pamiętajcie by zostawić sok z mięsa, który stanowi podstawę naszego sosu, wołowina z grilla będzie jeszcze smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz