Sałatka z karmelizowanymi figami balsamico, camembertem i chipsem z prosciutto
- Garść świeżych umytych sałat (roszponka, endywia...)
- 3-4 świeże figi
- Dwa plastry szynki prosciutto
- dojrzały camembert
- Płaska łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka octu balsamicznego
- Łyżka oliwy z oliwek.
Sałaty myjemy, suszymy, ja użyłem gotowego miksu z roszponką wybrałem kilka ładnych listków i ułożyłem na talerzu. Na suchej patelni na wolnym ogniu wytapiamy tłuszczyk z szynki, delikatnie z obu stron podsmażamy, tak by powstał chips (można to zrobić w piekarniku na górnym ruszcie z grillem ale szkoda energii na dwa plastry). Figi kroimy w ćwiartki, na suchej patelni na średnim ogniu karmelizujemy cukier, gdy zacznie się topić dodajemy figi, po chwili przekręcamy na drugą stronę i dodajemy ocet balsamiczny, minutka i zdejmujemy z ognia. Camemberta kroimy na ósemki. Na sałaty kładziemy karmelizowane figi, ser, naszego chipsa prosciutto i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną ze słodkim octem z patelni po figach. Teraz tylko dobre lekkie białe wino i kolacja gotowa.
Jak lubicie więcej szynki to użyjcie jej więcej, chipsy prosciutto są dość słone więc sałatka nie wymaga soli. Można użyć sera koziego zamiast camemberta, doskonale komponuje się ze słodkimi figami i chrupiącą sezonowaną szynką. Jeśli ocet za bardzo odparował i nie bardzo jest jak go połączyć z oliwą dolejcie łyżkę wody na patelnie i ogrzejcie go przez chwilę do odpowiedniej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz