czwartek, 21 stycznia 2016

Pstrąg z duszonymi warzywami korzeniowymi, rukolą i pomidorkami

  Ryby należy jeść, są zdrowe. Nie pomijajmy ich w naszej diecie. Zawierają dużo zdrowych tłuszczy i dobrego białka. Uwielbiam je zrobione w prosty sposób, smażone na maśle, lub grillowane. Nie wymagają dużej ilości przypraw, sól, pieprz, sok cytryny czy limonki często są wystarczające. Nie długo piątek więc podzielę się smacznym sposobem na tęczowego pstrąga. Ostatnio jem bardziej zdrowo, więc źródłem węglowodanów będą dobre polskie warzywa, seler, pietruszka, marchew. Kolejny przepis gluten free i w duchu paleo/samuraj.

Pstrąg z duszonymi warzywami korzeniowymi, rukolą i pomidorkami

Kowalski Gotuje


Na dwie porcje:
  • Płaty z pstrąga łososiowego ze skórą około 500g
  • Marchew około 200g
  • Pietruszka około 200g
  • Kowalski GotujeSeler około 200g
  • Ziemniak 200g (opcjonalnie)
  • Pomidorki koktajlowe 10 szt.
  • Dwie garście rukoli
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta suszonego rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • Dwie łyżki masła
  • Cytryna do serwowania


  Pstrąga myjemy suszymy, usuwamy ości. Rybę doprawiamy solą i pieprzem Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. pomidorki kroimy na pół. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy, co jakiś czas mieszając, po jakiś 5 minutach dodajemy czosnek, rozmaryn, sól i pieprz do smaku, dolewamy trochę (około pół szklanki) wody, przygrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Po około 5 minutach odkrywamy, dokładamy pomidory, wszystko razem gotujemy mieszając do miękkości.
 Na patelni teflonowej na łyżce masła smażymy rybę. Średni ogień skórą do dołu, po 3 minutach przekręcamy i smażymy dopóki rybka przyrumieni i będzie gotowa.
  Na talerzu układamy warzywa, na nich kładziemy rybę, dokładamy rukolę i podajemy z cytryną.
Jak chcecie można do warzyw dodać ziemniaki, zwiększą kaloryczność potrawy i wzbogacą o węgle ze skrobi. Postępujemy z nimi w ten sam sposób jak z pozostałymi warzywami.

Kowalski Gotuje
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz