niedziela, 17 stycznia 2016

Omlet jaglany z jajecznym guacamole, warzywami i pieczarkami.

 Dobrze zacząć dzień to podstawa, dzień treningowy oczywiście:) Pyszny omlet jaglany bez glutenu, z dodatkiem odżywczych warzyw i smakowych dodatków. Tłuszcze, białka i trochę węgli na doładowanie organizmu przyda się każdemu. Danie zdrowe odżywcze, a do tego smaczne. Uwielbiam taki start dnia, odrobina chęci, 15 minut i ogarnięte jedzenie. Znajdziecie też przepis na szybkie jajeczne guacamole w polskim stylu. Sprawdzajcie, gotujcie, dieta nie musi być monotonna i niesmaczna.

 Omlet jaglany z jajecznym guacamole, warzywami i pieczarkami.


Na jeden omlet:
  • Zmielone (blendowane) płatki jaglane 25g (około 2 łyżek)
  • Łyżka mąki gryczanej około 15g
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • Dwa jaja L
  • Woda około 50 ml 3-4 łyżki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Oliwa z oliwek (smalec lub masło)5g (łyżeczka) do smażenia 

Jajeczne guacamole 4-5 porcji:
  • Miąższ z jednego dojrzałego awokado
  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • Pół średniej cebuli
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • Szczypta chili
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatki:
  • 4-5 średnich pieczarek
  • Garść rukoli
  • Pomidor






  Przepis na jajeczne guacamole jest mega szybki, wystarczy wyjąć miąższ z awokado, obrać ugotowane na twardo jaja, wycisnąć sok z połówki cytryny (usunąć pestki lol), dodać obraną i pokrojoną grubo cebulę. Wszystkie składniki zblendować lub zmiksować w melakserze na gładką masę, doprawić do smaku chili, solą, pieprzem, dodać pietruszkę i wymieszać. Taka pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadań czy przekąsek.
  Omlet jaglany to kolejny doskonały posiłek na słodko lub pikantnie dla wszystkich ceniących sobie dobre źródło węglowodanów i białka. Doskonała odskocznia od owsa, no i nie zawiera glutenu. w misce mieszamy produkty suche: płatki, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Wbijamy dwa całe jaja, dolewamy wody i mieszamy na gładką masę, konsystencja ciasta naleśnikowego. Omlet smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (osobiście polecam smalec) na średnim ogniu, z obu stron na złoto(około 3minut strona).
  Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w grubsze plastry. Wlewamy trochę wody na patelnie dosłownie 4-5 łyżek, wkładamy pieczarki solimy, pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy płyn odparuje, odkrywamy mieszamy chwilę i gotowe.
  Omleta smarujemy obficie jajecznym guacamole, na środku kładziemy garść rukoli, dekorujemy pokrojonym w ćwiartki pomidorem i układamy duszone pieczarki.


  Może trochę sporo opisywania ale danie bardzo proste, każdy da radę. Naprawdę nie wymaga czasu. Omleta można jeść pod różnymi postaciami, dodatki to sprawa dowolna, ale ta kombinacja jest smaczna, pożywna i zgodna z duchem diety samuraja (Mauricz dieta Paleo i dieta Samuraja na szybkiego). Sprawdzi się doskonale jako posiłek przed treningowy. Polecam.

Wartości odżywcze:
Około 500 kcal
Białko 28g
Tłuszcz 28g
Węglowodany 37g
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz