poniedziałek, 3 listopada 2014

Duszony rostbratel wołowy

  Kiedy nadchodzi ochota na mięcho nie ma nic lepszego niż wołowina. Duży kawał wołowiny. Taki na przykład pół kilowy rostbratel z kością, który kupimy w większości sklepów mięsnych. Mięso używane głównie do rosołów i bulionów, obecnie coraz rzadziej duszone długo we własnym sosie z dodatkiem cebuli i przypraw. Proste a zarazem pyszne danie które zaspokoi głód na kilka dobrych godzin. Taki można powiedzieć bardzo porządny duszony "stejk";)

Duszony rostbratel z cebulą i czarnym pieprzem




Dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch nieco mniej :



  • 400-500g rostbratla wołowego z kością 
  • Jedna duża cebula
  • Spora ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta rozmarynu
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 owoce jałowca
  • 1-2 liście laurowe
  • Łyża masła klarowanego
  • Sól
  • Szklanka wody (może trochę więcej)







  Przepis bardzo prosty, najważniejsze by kupić ładny kawałek mięsa z nie dużą kostką lekko przerośnięty tłuszczem. Cebulę kroimy w pióra, mięso umyjcie i osuszcie. Rozgrzewamy patelnię (użyjcie tej z pokrywką) wlewamy masło i na średnim ogniu smażymy mięso przez jakieś 2-3 minuty na stronę. Gdy mięso jest rumiane z obu stron, dodajemy cebulą i smażymy przekręcając mięso i mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy i zalewamy wodą. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez jakieś pół godziny, od czasu do czasu mieszając sos i przewracając mięso. Gdy rostbratel jest miękki (nakłuwamy delikatnie wykałaczką powinna wejść bez oporów) doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




  Doskonałe na męską wyżerkę, konkretne danie pełne sporej ilości białka i smaku. Polecam z ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi, sałatami, a najlepiej buraczkami zasmażanymi (kliknij po buraczki). Możecie zrobić to danie używając antrykotu będzie równie smaczne, jak chcecie użyć mięsa bez kości nie ma problemu, tylko ja używamy tego z kostką bo smak jest lepszy.


2 komentarze:

  1. bardzo trafny sposób wukorzystania soczystej i smaczej sztuki wołowiny :) barow

    OdpowiedzUsuń
  2. Pół godziny dusić? Trochę krótko?

    OdpowiedzUsuń