piątek, 31 maja 2013

Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym, szparagami i młodymi ziemniakami.

  Piątkowa rybka to klasyka w wielu polskich domach. Smażona, pieczona, gotowana, jemy ją w wielu odsłonach. Prosty i smaczny przepis na łososia to moja propozycja na tradycyjny piątkowy obiad, lunch lub kolację. Może ten przepis Wam przypadnie do gustu. Smaczny maślany sos cytrynowy z kaparami a la beurre blanc będzie doskonałym dodatkiem do ryby, gotowanych szparagów i młodych ziemniaków.

Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym, szparagami i młodymi ziemniakami


Dla dwóch osób
  • Filet z łososia 300g 
  • Szparagi 250g
  • Kilka młodych ziemniaków
Na sos:
  • Jedna szalotka
  • Śmietanka 36% 150ml
  • Sok z około połowy cytryny
  • Łyżka kaparów (małe w całości duże kroimy)
  • Masło2-3 łyżki
  • Łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki do smażenia

Łososia myjemy, odcinamy białe tłuste części, wyjmujemy ości. Rybę solimy, pieprzymy i smażymy z obydwu stron, na rumiano, nie za długo żeby ryba się nie wysuszyła, dosłownie 2-3 minuty na stronę, zaczynamy skórką do dołu.
  Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, soli, odrobiny soku z cytryny i masła (trochę informacji o szparagach znajdziecie tutaj). Młode ziemniaki dobrze myjemy, jak chcecie to obierzcie, ja nie obieram tylko szoruje szczoteczką. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.
  Obieramy i siekamy szalotkę, na odrobinie masła szklimy ją, dolewamy sok z cytryny, po chwili dodajemy kapary i miód. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy śmietankę, gdy zaczyna gęstnieć dodajemy zimne masło i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  Danie serwujemy gorące, ziemniaki, szparagi, łosoś, polane maślanym kremowym sosem.... Sprawdźcie sami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz