czwartek, 2 maja 2013

Kurczak w sosie pomidorowym z cukinią, bazylią i rukolą

   Świeże, lekkie i pyszne danie do zrobienia w bardzo krótkim czasie. Taki posiłek chodził mi po głowie od paru dni. Nie ma czasu na gotowanie, jeść trzeba, piękne majowe przebłyski słońca pobudzają wyobraźnie. Zielona cukinia, przecier pomidorowy i kurczak, tak niewiele trzeba żeby powstało coś smacznego. Więc postanowiłem podzielić się przepisem. Gotujmy!!!

Kurczak w sosie pomidorowym z cukinią, bazylią i rukolą


Dla dwóch osób:
  • Jedna pierś kurczaka jakieś 300g
  • Średnia cukinia
  • Przecier pomidorowy 100-150 ml
  • Bazylia najlepiej świeża, ja nie miałem pod ręką więc użyłem suszonej
  • Tarty parmezan lub inny podobny ser do posypania
  • Duża garść umytej rukoli
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek extra vergine
  • Sól, pieprz


  Fileta myjemy, suszymy i przecinamy wzdłuż na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Cukinie myjemy i kroimy w nie za grube plastry (najlepiej kroić lekko po skosie). Czosnek obieramy i siekamy (lub wyciskamy). Na dużej patelni obsmażamy kawałki kurczak z obu stron na rumiano (nie musi być dosmażony), zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnie dolewamy odrobinę oliwy i smażymy cukinie z każdej strony stron, gdy nabierze koloru dokładamy czosnek, chwilę wszystko smażmy i dodajemy przyrumienionego kurczaka, po chwili zalewamy przecierem, doprawiamy bazylią solą i pieprzem do smaku. Wszytko chwilę razem dusimy. Na talerze nakładamy plastry, cukinii, kurczaka, polewamy sosem pomidorowym. Na wierzchy układamy umytą rukolę i wszystko krasimy tartym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Można dodać kilka obranych prażonych pistacji nadadzą chrupkości i fajnego akcentu całemu daniu.  
 

3 komentarze:

  1. Panie Kowalski, Super przepis, prosty i nie-udziwniony. Tak trzymac! Nie moge sie doczekac zeby wyprobowac. Pozdrawiam, Anna z Londynu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Anno, czasem mniej znaczy więcej, prosty włoski przepis do zrobienia w kilka chwil, mam nadzieję że będzie smacznie.

      Usuń
  2. Panie Kowalski, Super przepis, prosty i nie-udziwniony. Tak trzymac! Nie moge sie doczekac zeby wyprobowac. Pozdrawiam, Anna z Londynu

    OdpowiedzUsuń