czwartek, 23 maja 2013

Azjatycka zupa z wieprzowiną, grzybami mun i zielonymi warzywami

  Bardzo lubię zupę Pho, ten wietnamski rosół dodaje energii, jest pyszny i pożywny. Inspirowany, przepisami kuchni azjatyckiej, postanowiłem ugotować coś smakowitego z wieprzowiny. Zupa, którą przygotowałem to połączenie wspaniałych smaków Wietnamu i Chin przygotowywane w Polsce. Szybka w przygotowaniu i doskonała w smaku kompozycja mięsa, grzybów i zielonych warzyw liściastych.

   Azjatycka zupa z wieprzowiną, grzybami mun i zielonymi warzywami

Na około 4-5 porcje
Zupa:
  • Łopatka wieprzowa 300g
  • Kilka pokrojonych grzybków Mun.
  • Mała cebula pokrojona w pióra
  • Dwa posiekane ząbki czosnku
  • Posiekane bez pestek pół papryczki chili
  • Łyżka świeżego siekanego imbiru
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • Kilka ziaren kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (lub rybnego jak macie)
  • Zielone liście pora (około garści umytej i grubo pokrojonej)
  • Garść liści młodego szpinaku (mogą być młode pędy pokrzyw)
  • Łyżka cukru
  • Kostka rosołowa (jak nie chcecie, nie używajcie) 
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina oleju

Do serwowania:
  • Liście kolendry
  • Liście bazylii
  • Zielona cebulka
  • Pokrojone chili
  • Cytryna lub limetka
  • Ostry sos chili (sriracha, lub tabasco)
  • Sos sojowy
  • Makaron ryżowy, sojowy, lub pszenny


  Wieprzowinę myjemy, suszymy i kroimy dość cienko w paski. W garnku lub w woku, rozgrzewamy olej (około 2 łyżki) obsmażamy kawałki wieprzowiny, po minucie dokładamy czosnek, chili i imbir, chwilę smażymy, dokładamy cebulę, krótko smażymy mieszając i zalewamy około litra wody (może troszkę więcej). Dodajemy wszystkie przyprawy, anyż, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki, cynamon, sos sojowy, cukier i grzybki mun. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu (można teraz dodać kostkę rosołową). Do zupy dokładamy zielonego pora, szpinak, i gotujemy przez kolejne 5-6 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  W między czasie gdy zupa się gotuje przygotujcie dodatki, posiekajcie bazylie i kolendrę, Pokrójcie w ćwiartki cytryny (limetki). Ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  Do serwowania najlepiej nadają się miski, nakładamy do nich kluski i zalewamy zupą z kawałkami wieprzowiny i liśćmi szpinaku i pora. Wszystko posypujemy do smaku i wedle gustu bazylią, kolendrą i zieloną cebulką. Wyciskamy cytrynę, można dodać trochę ostrego sosu chili jak ktoś jest amatorem pikantnych smaków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz