sobota, 27 kwietnia 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

  Podroby to często nie doceniony kawałek zwierza, nazywane piątą ćwiartką mają dużą rzeszę zwolenników i taką samą liczbę przeciwników. Niektórych odrzuca konsystencja, innych sama myśl, że to wątróbka, serce, flaczki, czy nerki. Sam nie należę do ludzi często je spożywających, lecz od czasu do czasu lubię dobrą wątróbkę. Moja ulubiona to ta z jabłkami, i koniecznie ze smażoną cebulką. Wątroba kurza, bo takiej użyłem, ma delikatny, lekko słodkawy smak, jest zdrowa zawiera sporo kwasu foliowego, żelaza i witaminy B12. Do tego dania można zastosować również wątróbkę z indyka, czy z kaczki, jeśli nie chcecie jeść innych podrobów spróbujcie chociaż te.

Wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą

Na dwie porcje:
  •  Wątróbki kurze około 400g
  • Dwie cebule pokrojone w pióra
  • Duże kwaskowe jabłko
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, szczypta cukru
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • Odrobina oleju do smażenia

Na magiczny sos:
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Kilka kropel magi  



  Wątróbki myjemy, suszymy, i wycinamy żyłki i błony, te z żółcią jeśli są odrzucamy. Cebulkę obieramy i kroimy w pióra. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ósemki (wycinamy gniazda nasienne). Na dużej patelni rozgrzewamy około półtorej, dwie łyżki oleju. Smażymy wątróbkę, równo z każdej strony na rumiano (około 5 minut), zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na tej samej patelni smażymy cebulkę dodajemy do niej szczyptę cukru i soli, gdy się lekko przyrumieni dokładamy jabłka i smażymy je dokładnie z każdej strony. Jak jabłka są obsmażone nie miękkie, polewamy je sokiem z cytryny i wszystko chwilę dusimy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  Składniki sosu dokładnie mieszamy, jak nie macie magi użyjcie jasnego sosu sojowego. Na talerzu nakładamy cebulkę, na nią jabłka i podgrzane wątróbki, wszystko lekko skrapiamy sosem. Nie solimy wątróbek bo będą twarde, ważne by ich również nie przesmażyć z tych samych powodów. Dobrze gdy pozostają lekko różowe w środku, jak ktoś lubi może zrobić bardziej krwistą. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i białym winem np. chardonnay.



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz