niedziela, 30 grudnia 2012

Sałatka pomidorowa z makaronem

  Za oknem piękne słońce, w lodówce mnóstwo różnych pomidorów i innych dobroci, a w szafce końcówka makaronu. Trochę wyobraźni i gotowe świeże i lekkie danie w klimacie śródziemnomorskim. Chęci są, więc do roboty.

 Sałata pomidorowa z makaronem


Dla 4 osób:

  • Makaron penne lub fusilli 200g 
  • Pomidorki cherry około ćwierć kilo
  • Pomidor dojrzały średniej wielkości sztuk dwie
  • Pomidory suszone w zalewie ziołowej jakiej 6-7 sztuk
  • Mała garstka czarnych oliwek
  • Jedna gałązka selera naciowego
  • Mała garstka pokrojonego w drobną kostkę sera żółtego (cheedar lub inny mocny w smaku)
  • Duży ząbek czosnku
  • Marynowana papryczka jalapenos posiekana
  • Łyżka lub dwie czerwonego octu winnego
  • 3-4 spore łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, suszone oregano (łyżeczka)


  Świeże pomidory myjemy i kroimy: cherry w ćwiartki (małe na pół), duże pomidory w grube pół plastry. Przekładamy do miski i solimy do smaku, gdy puszczą sok (jakieś 10-15 min) polewamy octem winnym i mieszamy. Selera kroimy dość drobno w kostkę, oliwki na pół (jak lubicie dodajcie całe lub nie dawajcie jak nie lubicie), suszone pomidory w paski i dodajemy do zamarynowanych pomidorów. Następnie ser, posiekana papryczka, wyciśnięty czosnek, oliwa oregano i pieprz. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody al dente (taki lekko twardy) cedzimy dobrze i ciepły dodajemy do naszej miski ze smakołykami. Dokładnie mieszamy, pieprzymy i solimy do smaku. Zajadamy się i cieszymy pełnym brzuchem.


  Sałatka najlepiej smakuje w sezonie gdy pomidory są super świeże i słodkawe, zimową porą odda nam atmosferę lata i trochę potrzebnych w tym okresie witamin. Można ją również zaserwować w sylwestrowy wieczór samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz