sobota, 1 grudnia 2012

Kurczak marynowany w jogurcie na aromatycznym ryżu z sosem imbirowo-czosnkowym

  Chodząc po mieście mijałem "restauracje" orientalne, często w takich lokalach pracują naprawdę konkretni kucharze, lecz polskie wersje dań są jakieś mało wyraźnie niearomatyczne. Mało w nich imbiru, cynamonu, kurkumy, chili, zamiast tego przypalony tłuszcz i prażona cebulka na wierzchu dania, ble. Indyjska, chińska, czy wietnamska kuchnia jest przepełniona aromatami, setkami różnych kuszących zapachów. Ja lubię azjatyckie smaki, aromaty i inspirowany nimi postanowiłem zrobić lekko egzotycznego kurczaka pachnącego czosnkiem, imbirem, kolendrą i kminem.
 
Kurczak marynowany w jogurcie na aromatycznym ryżu z sosem imbirowo-czosnkowym



Na dwie osoby: 
  • Pierś z kurczaka ok 250g
  • Ryż biały długoziarnisty niepełna szklanka
  • Jogurt naturalny(najlepiej gęsty grecki) niepełna szklanka
  • Jedna nie duża papryka czerwona
  • Jedna mała papryczka chili
  • Cebulka dymka(ta ze szczypiorem)
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka musztardy
  • Olej 4 łyżki
  • Limonka(może być cytryna jak nie możecie dostać)
  • Imbir świeży około 3 cm (jak nie macie to może być przyprawa)
  • Przyprawy: kolendra, kurkuma, kminek, pieprz ziołowy, sól, pieprz

  Marynata: połowa jogurtu, musztarda, wyciśnięty ząbek czosnku, starta skórka z połowy limonki, sok z połowy limonki, połowę imbiru siekamy(pół łyżeczki przyprawy imbir jak nie ma świeżego), dwie łyżki oleju, sól, pieprz do smaku, szczypta cukru wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  Pierś kurczaka kroimy po skosie w plastry i marynujemy przez około 1h w chłodnym miejscu. W między czasie gotujemy ryż na sypko, najprościej jak makaron w dużej ilości osolonej wody, cedzimy przelewamy zimną wodą (nie rozgotujcie go). Paprykę myjemy
i kroimy w niedużą około pół cm kostkę, czosnek siekamy, zieloną dymkę kroimy po skosie,
a cebulkę drobno w pół talarki, chili kroimy wyjmujemy nasiona i drobno siekamy, ścieramy skórkę z reszty limonki.
   Wyjmujemy kurczaka z marynaty(zostawcie marynatę będzie z niej sosik) i smażymy na suchej rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) do uzyskania lekko rumianego koloru (2-3min na stronę) nie przekręcajcie go często najlepiej tylko raz. Zdejmujemy kurczę z patelni,
a wlewamy na nią marynatę, chwile grzejemy mieszając, na koniec dodajemy pozostały jogurt i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem(nie trzymajcie sosu na ogniu za długo bo jogurt się zważy) Na drugiej patelni lub w woku na pozostałym oleju prażymy szczyptę kminu, kolendry i pół łyżeczki kurkumy, nie smażymy długo, pamiętajmy o częstym mieszaniu.
Po chwili dodajemy czosnek, pozostały siekany imbir(pół łyżeczki przyprawy), dymkę(biała część) i chili. Minutka i dokładamy paprykę, kolejna i ryż wszystko dokładnie mieszamy solimy, pieprzymy pieprzem ziołowym dodajemy sok i skórkę z limonki, na koniec połowę zielonej cebulki. Serwujemy najpierw ryż, na nim układamy kurczaka, polewamy sosem
i posypujemy pozostałym szczypiorem.
  Jeśli macie i lubicie świeżą kolendrę to dodajcie ją do ryżu wraz ze szczypiorem, możecie udekorować danie jej liskami będzie wyglądać świetnie
  Brzmi skomplikowanie naprawdę jest to szybkie danie i jak zaczniecie je robić,to zobaczycie, że to żadna filozofia smakuje fajnie, świeżo, a pachnie....mniam mniam próbujcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz