czwartek, 13 grudnia 2012

Kurczak duszony w czerwonym winie

  Zimno i będzie zimniej więc danie doskonałe na rozgrzewkę czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Doskonała potrawa kuchni francuskiej (coq au vin) w polskiej wersji klimatycznej :) Składniki na cztery, może sześć porcji, nie ma co robić mniej danie samo znika z talerzy domowników.
   
Kurczak duszony w czerwonym winie



 
  • Kurczak cały
  • Szklanka wytrawnego czerwonego wina (bordeaux będzie mile widziane)
  • Dwie średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g pieczarek
  • Marchewka
  • Ćwiartka średniego selera
  • Mała pietruszka korzeń
  • Natka pietruszki
  • Pół kostki masła
  • Dwie łyżki mąki
  • Sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku

  Kurczaka myjemy, suszymy i rozkrawamy na podudzia, udka, piersi i skrzydła (można użyć 4 ćwiartek tylnych kurczaka pokrojonych na pół). Umyte warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy w garnku na maśle na złoty kolor z każdej strony. Dodajemy do niego warzywa i wszystko razem smażymy przez 6-7 minut. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy przez chwilę, dolewamy wino i przyprawy. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki (jak są małe to nie kroimy) podsmażamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając, gdy za bardzo odparuje płyn podlewamy wodą. Na koniec na dwóch łyżkach masła robimy zasmażkę i dodajemy do kurczaka wszystko mieszając - powinien powstać pyszny sos. Solimy i pieprzymy do smaku. Do dania doskonale pasuje dobre pieczywo i ziemniaki puree. Serwujemy posypane siekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz